Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Samen beleven van de zwangerschap, ieder vanuit de eigen positie. Contact staat centraal, met elkaar en met jullie kindje. De handen van de partner op de buik van de moeder, in tederheid. Het kindje komt hier op af en vleit zich er voelbaar tegen aan.

Zo kun je gevoel krijgen voor elkaar,  iedere dag weer. En zo kunnen jullie meegroeien met elkaar gedurende de zwangerschap, toegroeien naar  het avontuur van het geboorteproces en zo wordt een goede basis gevormd  voor de tijd daarna. Contact, ook in de vorm van uitnodiging bij het ruimte maken voor het groeiende kindje in de schoot, als aandacht voor onrustige benen en als steuntje in de rug.

Voorbereiden op de geboorte

Hoe kun je als vrouw en moeder omgaan met angst, pijn en de kracht van de weeën. Hoe kun je als partner hieraan bijdragen. Hoe kan jullie kindje aangesproken worden ook mee te doen. Kortom: hoe krijgen jullie samen gevoel voor het geboorteproces waar jullie ieder deelgenoot van zijn. Hiermee krijgt dit  proces een zo natuurlijk mogelijk verloop, ook als medisch handelen daar een onderdeel van is.

Tijdens de laatste bijeenkomst vóór de geboorte is er ook aandacht voor de omgang met het kindje ná de geboorte. Herkenbaar zoals eerder steeds is gevoeld en het nu toch zo anders is.

Na de geboorte

We gaan verder met de afstemming en affectiviteit in het contact bij de dagelijkse gebeurtenissen zoals optillen, dragen, spelen, baden. Hoe kun je jullie kindje aanspreken op wat het al kan en begeleiden waar nodig en hier samen van genieten.

Kinderwens

Ouderschap krijgt vorm vanaf het moment dat een kinderwens ontstaat, of ervaren wordt. Binnen de relatie wordt ruimte gemaakt voor een kindje, wordt er op gewacht en wordt het verwacht. Dit kan een korte (soms heel korte) periode zijn maar ook lang duren. En soms wordt de wens niet vervuld. Hoe krijgt dit een plaats in jullie leven, ieders eigen leven en gezamenlijk.

De zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding, ook haptonomische pré- en postnatale ouders- en kindbegeleiding genoemd, omvat het gehele traject rondom in verwachting zijn.  Dit kan starten vanaf het moment dat een kinderwens ervaren wordt tot en met de eerste stapjes als het kindje ongeveer een jaar is.

Meestal zijn er zes tot acht ontmoetingen voor de geboorte en één of twee daarna. Door de individuele vorm is er alle ruimte voor afstemming op jullie wensen en vragen.